Ženy – bolesti do podbříšku; Muži – bolesti varlete

18.09.2012 10:09

Hlavním společným rysem těchto potíží je spasticita svalstva. Ve většině případů je důsledek této spasticity provázen herniací (výhřezem) či protruzí (posunem) obratlů v bederní páteři ( L4, L5, S1).

Samotný výhřez však není zdrojem těchto obtíží. Společným rysem je spasmus v kyčelní jamce, který je u mužů i žen společný. Svaly v kyčelní jamce by měly vytvářet vzorově písmeno „V“. V těchto případech, pokud spasticita dosáhne vyššího stupně, dojde k tomu, že se svaly spojí v jeden silnější pletenec a vytvoří tlusté písmeno „I“ (pro představivost).

Důsledkem je tažení svalstva do bederní oblasti a protichůdně do oblasti třísel a podbříšku.

 

ŽENY

V důsledku tohoto stažení se velmi často stává, že se bolestivost neprojevuje pouze v oblasti beder, ale i v oblasti podbříšku a třísel. Bolesti bývají intenzívní, připomínající zánět vaječníků či močového měchýře (píchavá až pálivá bolest). Bolesti nejsou trvalé, přicházejí ve vlnách, v individuálním časovém odstupu a dokážou  pacientku různou intenzitou velmi potrápit.

Samozřejmě zde platí, nejprve podstoupit vyšetření na gynekologii a urologii. Pokud v obou případech jsou výsledky vyšetření negativní a nejedná-li se tedy o urologické či gynekologické onemocnění, je s největší pravděpodobností problém zapříčiněn spasticitou v kyčelní jamce.

Mnohokrát jsem se setkal, že pacientka dospěla až na chirurgické oddělení, kde bylo rozhodnuto, řešit problém operací. Bohužel diagnoza, která byla stanovena (srůsty), se po operaci ani v jednom případě neprokázala. Z tohoto důvodu považuji takovou operaci za zbytečně zatěžující pro pacientku a zároveň úplně nesmyslnou.

Řešení tohoto problému není úplně jednoduché, ale je možné s velmi dobrou prognozou na úplné odstranění těchto obtíží.

 

MUŽI

Spasticita v kyčelní jamce se odráží bolestivostí v bederní části a protichůdně se objevuje v tříslech a bolestivostí jednoho z varlat. Bolest je různé intenzity (tlak, sevření, píchavá bolest). Někdy se tato bolestivost přenáší  i po vnitřní straně stehna přes tříslo až ke koleni.

Mnoho mužů se v tuto chvíli při bolesti varlete obává nejhoršího (rakovina, zánět varlete). Většinou se však toto onemocnění neprokáže.

Samozřejmě, že i  zde platí podstoupit urologické vyšetření . Urolog vyšetří varle pohmatem a ultrazvukem, dále pak vyšetří moč a zkontroluje prostatu. Pokud jsou veškerá vyšetření negativní, je problém s největší pravděpodobností v kyčelní jamce.

V tomto případě lze problém řešit velmi úspěšně speciální technikou na uvolnění spasticky.