Hrudní páteř

16.09.2012 12:55

 

Bolestivost na hrudní páteři je zapříčiněna nejčastěji stažením svalu, tzv. vzpřimovače. Tento sval drží páteř ve vzpřímené poloze a odtud taky jeho název. Dále pak mohou být příčiny i degenerativní. (skoliosa, kyfosa, lordosa - špatné zakřivení páteře). Dochází pak k posunu svalů, které jsou nahrazeny svaly slabšími. Tím dochází k vytahování pouzder na páteři, uskřípávání nervů a meziobratlového kroužku.

Toto onemocnění je velmi bolestivé, a pokud dojde k uskřípnutí, tak pacient není schopen (a to přes bolest) hýbat rukama. Přitom se i bolestivost projevuje jako bolest až palčivá – na hrudi. Také je zhoršené a bolestivé dýchání.

Z těchto důvodů je velmi často zaměňována se srdečním infarktem. Zodpovědně infarkt může vyloučit jen EKG.

Léčba

 

Při likvidaci tohoto problému je třeba zvolit celou řadu procedur, aby se dosáhlo pozvolného uvolnění svalstva.

Nutná je hloubková masáž svalových pletenců (masáž musí být cílená a dobře směřovaná) a baňková terapie. Z léčiv pak diclofenac - nejlépe lék Myogit (uvolňuje se až ve střevech - tím nezatěžuje žaludek a také má rychlejší nástup účinku). Dále pak mast Apisarthron.

Celá terapie je dlouhodobá, ale účinek je zaručen.

 

Příklady cviků k uvolnění hrudní páteře

Opřete se o dlaně, paže jsou nataženy.
Bederní páteř zpevněte stažením břišních a hýžďových svalů.Při nádechu vyhrbte hrudní páteř, hlavu schovejte mezi paže (kočičí hřbet). Při výdechu hrudní páteř prohněte směrem k podložce a hlavu mírně zakloňte.

 

Stejný cvik provádějte opřeni o lokty

 

Spojte ruce za hlavou. Při nádechu tlačte lokty od sebe, při výdechu uvolněte.