Krční páteř

16.09.2012 11:05

 

Spazmus svalů na krční páteři se nejčastěji projevuje špatnou hybností hlavy. Důvodů, proč se to stává, je víc.

Nejčastěji je to špatné sezení u PC - chybně natočený monitor. Nohy, tělo, židle, klávesnice, oči a monitor by měly být v jedné ose.

Dále pak vliv klimatu, tzn. střídání tepla a zimy. A v neposlední řadě je to klimatizace, která nás dnes obklopuje pomalu všude - kanceláře, obchody, auta, atd.

Dalším velkým problémem bývá cervikální syndrom. Ten vzniká po úrazech krční páteře, a to v žádném případě nehovořím o krvavých úrazech. Bohatě stačí úraz, který vám připadá banální. (prudký pohyb hlavy při běžné dopravní nehodě, pád z kola-atd.). Vznikne většinou na sedmém trnu krční páteře (to je ten, který si sami nahmatáte na krku, protože je nejvystouplejší) tím, že při úrazu dojde k posunu obratle a ten se brání tím, že okolo sebe postaví obranou hráz ze staženého svalu. Zákeřnost cervikálního syndromu tkví v tom, že se nikdy neprojeví hned, ale počká si někdy až 3 roky po úrazu. Je to tím, že dochází k postupnému zbytňování svalu a tím ke stažení kanálku a špatnému prokrvení, a to, hlavně mozku. Symptomy, které jsou s ním provázeny jsou - bolest, která většinou začíná za ušima, ale může být jen za jedním. (pacient často navštěvuje ORL-samozřejmě bezvýsledně)
Dále se pak bolest přenáší na zadní stranu hlavy, a následně jde do čela a za oči. Je to klasická migréna, která může být provázena i pocitem na zvracení. Dále pak dochází k dvojitému vidění a špatné koordinaci pohybu - točení hlavy. Tyto příznaky samy nevymizí - naopak se stupňují ve velmi nekvalitní život pacienta.

Dalším velmi častým problémem je spazmus nad lopatkou směrem ke krční páteři. Napojuje se zde svalstvo krční páteře a ramenního pletence.

Symptomy tohoto problému jsou nejčastěji poznat na rukou - hlavně pak dlaních a prstech. Projevují se častým brněním prstů - jednoho, dvou či všech. Dále pak, a to hlavně v noci, může pacienta budit pocit otékání a mravenčení ruky. Někdy se stává, že bolestivost tohoto problému se projevuje v rameni, ale to je méně časté.

Léčba

K odstranění je třeba provádět mou metodu ,kterou doplňujeme baňkovou terapií a dále pak kapsicínovou náplastí, popřípadě přípravkem Apisarthron či Fynalgon. Orálně je možno podávat léky obsahující diclofenacové soli, které pomohou k uvolnění.

Celá léčba je velmi individuální a zaleží na stavu, ale i době trvání problému.

Většinou se jedná o několik týdnů. Mou metodou dojde k odstranění průvodních příznaků onemocnění ve velmi krátké době. Po odléčení problému je ale potřeba ještě nějakou dobu preventivně docházet na terapii (jednou měsíčně tak po dobu půl roku).