Bederní páteř

16.09.2012 13:00

 

Bederní část je nejproblematičtější část páteře. Dochází zde k největším spazmům. Příčin je několik, pokud to není degenerativní nebo po úrazu, tak je to nečastěji vlivy, kterým tuto část zad vystavujeme. Jak vliv klimatický (holý kříž), tak zátěžový.

Spazmy které se zde vytvoří, jsou nejen velmi rozsáhlé, ale i se špatně a dlouhodobě odstraňují. Také zde dochází k zánětlivým změnám.

Pokud bychom měli shrnout, jak a kam až spazmy zasahují, musíme si uvědomit, že právě na této části páteře, je lokální bolestivost beder jen špička ledovce problému.

Velmi často se stává, že problém se řeší pouze v bederní části, ale to je absolutně nedostačující. Přesně lokalizovat spazmy, je právě v této oblasti naprosto stěžejní. První bývá přímo v bederní části. Pak dle závažnosti postupuje dál a to nad pánev. Další bývá na kyčelním kloubu. Většinou najdeme ještě jeden v oblasti horní části hýždí. A nakonec, ten nejhlavnější se nám zatahuje až do nohy po celé délce zevního stehna. Končí ve své podstatě až nad kolenem.

Problém, který nastává pacientovi je individuální a je odvislý od stavu spazmů.

Ve vážnějších a zanedbaných případech může dojít vlivem staženého svalu k vyhřeznutí ploténky. Následkem toho dochází k znecitlivění až ochrnutí jedné či obou končetin.

Musíme si uvědomit, že sval, který je stažený nepraskne, ale právě při napojení na pouzdra na páteři, uvolní a vytáhne právě je.

Léčba

Zde se budu muset rozepsat, protože je to velmi široké pole a odpověď je vždy velmi individuální.

Samozřejmě záleží na stavu poškození svalstva. U lehčích případů postačí Kapsicínová náplast a osobní šetrnost.

U horších a rozsáhlejších spazmů je nutná (pokud se nejedná o zánětlivý stav) hloubková masáž svalových pletenců kombinovaná s Baňkovou terapií.

Dále pak orálně Diclofenac a aplikace Apisarthronu a Fynalgonu. Popřípadě zde můžeme provést obstřik anestetiky či kortikoidy.

Techniku terapie, kterou je třeba zvolit jsem si za léta praxe propracoval a dnes vím, že jsem u mnoha pacientů schopen předejít operativnímu řešení problému. Nejsem schopen vám techniku přesně popsat, protože není možné jí zobecňovat.
Jak jsem již řekl, každý stav pacienta je jiný a vyžaduje jiný přístup k léčbě.

 

Obecně však platí:

Vždy je třeba teplo, ale ne „mokré teplo“. Nahřát se ve vaně sice přináší úlevu, ale jen velmi krátkodobou a po ní se nám stav ještě o něco zhorší. Zvláště pokud po nahřátí vystavíme tělo chladnějšímu prostředí našeho bytu.

Proto je lepší teplo suché a stálejší (nahřívací láhev,kožešinový pás).

Také je velmi vhodné nošení bederního pásu. Pás nejen že zpevní celou oblast, ale i chrání proti chladu.

Pokud dojde k výhřezu ploténky, není jediným řešením operace. Když už se pro ni rozhodnete, nikdy to není banální záležitost. Dnes je technika na velmi vysoké úrovni a náprava je dokonalá. Musíme si ale zase uvědomit, že operace je pouze odstranění důsledku, ale nikoli příčiny problému. Ten nám stále zůstal v podobě spazmů. Jen důsledná a cílená rehabilitace je schopna úplného uzdravení.
Pokud k ní nedochází, problém bolestí se vrací nejdéle do jednoho roku od zákroku. Ten se pak řeší Gaudeálním obstřikem páteře a následnou reoperací dalšího obratle.